Når det bliver tid til termografering!

Hvert andet år i december

Termografering af fjernvarmenettet fra luften


Fjernvarmenettet i byen bliver termograferet fra luften af en drone!

 

Vi har mange kilometer fjernvarmerør at holde øje med, så hvis der går hul på et rør i dag, kan det tage tid at lokalisere stedet præcist og vi risikerer nogle gange, at skulle grave op i et større område end nødvendigt. Det er både tidskrævende og dyrt.

Fra luften kan dronen med en termisk sensor måle varmeudstråling og skabe et billede af det. Det er ikke almindelige billeder der tages, men derimod en grafisk mosaik, hvor man kan identificere unormalt høje temperaturer og dermed sandsynligheden for et varme- og vandtab.

Ved at termografere fra en drone er det vores klare håb, at vi hurtigt kan få et mere præcist overblik over, hvor der eventuelt er utætheder og derved hurtigt kunne gøre noget ved det til gavn for både CO2-regnskabet og varmeregningerne.


Der er en række forhold der skal være i orden for, at det overhoved er muligt at termografere med droner.

  • For at få de bedste resultater og de rigtige temperaturer sender vi dronerne i luften, når det er koldt.
  • Der må ikke være regn eller våd asfalt, for så kan de ikke måle de rette temperaturer.
  • Der må også kun være middelvind under 8 meter i sekundet, ellers kan de ikke flyve stabilt.


Det kan derfor være svært at fortælle præcis, hvornår vi flyver, men det vil sker typisk i december. Her på siden vil du kunne se den helt præcise periode, når det bliver aktuelt. Sidst vi termograferede var i perioden fra 16.12.21 til og med 16.01.22.

 

FAKTA OM DRONEN

Dronen flyver i 80-120 meters højde, og man vil muligvis kunne høre en svag brummen fra den. Dronen tager ikke almindelige billeder. Den måler kun elektromagnetiske stråling i bølgelængderne 7,5 – 14 µm med en termisk sensor. Intensiteten omregnes til en faktisk temperatur. Temperaturen tildeles en farve og deraf opstår termografibillederne.


Dronen styres af Drone Systems for Nykøbing Sj. Varmeværk. Der skal to personer til at styre dem og udføre termograferingen.

Læs mere om Drone Systems her: dronesystems.dk - Foto venligst udlånt af Drone Systems